Commercial Waste Services
Document Shredding March 20, 2025 6 min read

HIPAA Rules for Document Disposal: What Your Practice Must Know

HIPAA requires covered entities to properly destroy protected health information. Learn the rules for paper records, hard drives, and the importance of certificates of destruction.

Quick Answer

HIPAA requires PHI to be rendered unreadable and unrecoverable before disposal — typically through cross-cut shredding (paper) or physical destruction (hard drives). Any third-party shredding vendor must sign a Business Associate Agreement (BAA) before handling PHI, and you must obtain a Certificate of Destruction after every service. Fines reach $50,000 per violation.

Every day, medical practices, dental offices, insurance companies, and their business associates discard documents that contain Protected Health Information (PHI). Under HIPAA's Privacy and Security Rules, simply tossing these papers in the trash — or dropping an old hard drive in the recycling bin — is a federal violation that can trigger fines from $100 to $50,000 per violation. Here is what the rules actually require.

What Is Protected Health Information (PHI)?

PHI is any individually identifiable health information that relates to a person's physical or mental health, the healthcare they receive, or payment for that care. It includes 18 specific identifiers that, if present alongside health information, make the document PHI.

  • Names, addresses, dates (birth dates, admission dates, discharge dates)
  • Social Security numbers, account numbers, certificate numbers
  • Phone numbers, fax numbers, email addresses
  • Medical record numbers, health plan beneficiary numbers
  • IP addresses, device identifiers, URLs
  • Photographic images and comparable identifiers
  • Any other unique identifying number or code
Note

A paper with only a diagnosis and no identifying information is not PHI. But in practice, nearly every clinical document contains at least one identifier — meaning nearly every clinical document is PHI.

HIPAA's Disposal Requirements

The HIPAA Privacy Rule (45 CFR §164.530(c)) requires covered entities to have policies and procedures to protect PHI from unauthorized disclosure at the time of disposal. The rule does not mandate shredding specifically — but HHS guidance makes clear that shredding, burning, pulping, or pulverizing paper records is the standard.

The HIPAA Security Rule applies to electronic PHI (ePHI). Before disposing of any electronic device that held ePHI — hard drives, USB drives, old computers, copier hard drives — you must render the data unreadable and unrecoverable. Deleting files or reformatting a drive is not sufficient.

Important

Photocopiers, fax machines, and multifunction printers have internal hard drives that store images of everything they've scanned or printed. These must be wiped or destroyed before disposal.

Paper Records: What Counts as Proper Disposal?

HHS guidance specifies that simply placing PHI in a recycling bin does not constitute proper disposal. Acceptable methods for paper PHI include:

  • Cross-cut or micro-cut shredding (strip-cut shredding is less secure and not recommended for PHI)
  • Incineration or burning in a permitted facility
  • Pulping or pulverizing the paper so that reconstruction is impossible
  • Using a NAID AAA Certified shredding vendor (the gold standard)

Electronic Media: Destruction Methods

For electronic devices and media containing ePHI, acceptable disposal methods include:

  • Degaussing: exposing magnetic media to a strong magnetic field to erase data
  • Physical destruction: shredding, disintegrating, or crushing hard drives so platters are unreadable
  • Overwriting: using NIST-approved software to write over every sector of the drive (7 passes minimum for older drives)
  • Encryption followed by key destruction: if data is encrypted and the key is destroyed, the data is effectively unreadable
Pro Tip

Cloud storage and server-based ePHI requires a Business Associate Agreement (BAA) with your vendor — and a formal termination process when switching vendors to ensure data is not retained.

Certificates of Destruction

When you use a professional shredding service, always obtain a Certificate of Destruction. This document serves as your paper trail proving that PHI was disposed of properly on a specific date. It is your primary defense in the event of an HHS audit or breach investigation.

A proper Certificate of Destruction should include: the date of service, the name and address of your organization, the type and approximate volume of material destroyed, the destruction method used, and the signature of an authorized representative of the shredding company.

Business Associates and Third-Party Shredding

If you hire a third-party shredding company to handle PHI, that company is a Business Associate under HIPAA, and you must have a signed Business Associate Agreement (BAA) before any PHI changes hands. Using a shredding company without a BAA is itself a HIPAA violation — even if the shredding is done perfectly.

Exodus Waste Solutions provides a HIPAA-compliant BAA as part of every shredding service agreement. We issue Certificates of Destruction for every service visit and offer on-site witnessed shredding for sensitive materials.

Important

Never hand PHI-containing documents to a general moving company, cleaning crew, or unofficial vendor during an office move or renovation. These parties are not Business Associates.

Records Retention Before Disposal

Before destroying any medical records, confirm you have met the required retention period. Florida law requires that adult patient records be retained for at least 5 years from the date of service. Records for minors must be retained until the patient's 18th birthday or 7 years from the date of service, whichever is later.

Federal regulations may impose different retention periods for Medicare/Medicaid records (generally 10 years). Review both sets of requirements before scheduling a purge.

Exodus Waste Solutions Services

Need professional service? We serve South Florida healthcare providers.

Frequently Asked Questions

Is strip-cut shredding acceptable for PHI under HIPAA?
Strip-cut shredding is not recommended for PHI. HHS guidance specifies that documents must be shredded, burned, pulped, or pulverized so that PHI is rendered unreadable and unrecoverable. Cross-cut and micro-cut shredders produce much smaller particles and are far more secure. For PHI, use at minimum DIN 66399 security level P-4 (cross-cut), ideally P-5 or higher.
Do I need a HIPAA Business Associate Agreement with my shredding company?
Yes. Any company that handles PHI on your behalf — including shredding vendors — is a Business Associate under HIPAA. You must have a signed BAA in place before any PHI changes hands. Using a shredding company without a BAA is itself a HIPAA violation, even if the shredding is performed properly.
How long must I keep medical records before I can shred them?
Florida law requires adult patient records to be retained for at least 5 years from the date of service. For minor patients, records must be kept until the patient's 18th birthday or 7 years from the date of service, whichever is later. Medicare/Medicaid records generally require 10 years. Confirm the specific retention period for your record type before scheduling any destruction.
Does a document containing only a diagnosis (no name) count as PHI?
Only if it includes at least one of the 18 HIPAA-defined identifiers alongside the health information. A document with a diagnosis and no identifying information is technically not PHI. However, in clinical practice, nearly every document containing health information also contains at least one identifier (visit date, provider name, facility name). When in doubt, treat it as PHI.
Is a Certificate of Destruction legally required under HIPAA?
HIPAA does not explicitly use the term 'Certificate of Destruction,' but it does require covered entities to document their disposal policies and maintain records of their compliance program. A Certificate of Destruction is the standard evidence used to demonstrate proper PHI disposal. It is your best defense in an HHS audit or breach investigation.

Bottom Line

Proper document disposal is one of the most straightforward HIPAA requirements to comply with — yet it is also one of the most frequently cited violations because facilities rely on informal or unsecured methods. Exodus Waste Solutions provides HIPAA-compliant document shredding throughout South Florida, complete with signed Business Associate Agreements and Certificates of Destruction issued after every service. Call (786) 622-2214 to schedule on-site or off-site shredding.

Andrew Rodriguez, President, Exodus Waste Solutions

Published March 20, 2025 · Reviewed for compliance accuracy · 6 min read

Sources: Florida Administrative Code Ch. 64E-16; U.S. EPA; OSHA.

HIPAADocument ShreddingPHIComplianceData Destruction
Customer Portal